SchilderStudioMiSt.nl | info@studiomist.nl | Harderwijk | 06-21836291 | fb: schilderstudiomist
Studio MiSt in Harderwijk Schilderworkshops Schildercursus SchilderStudioMiSt nieuws studiomist harderwijk expositie studiomist harderwijk contact studiomist harderwijk route studiomist harderwijkaanmelden studiomist
  Schildercursus van januari 2020

Perspectief schilderen
Met het touwtje van Vermeer gaan we de eerste les aan de gang.
Aan de hand van een tekening introduceer ik opnieuw het ontstaan van diepte met een verdwijnpunt.
De vlakken die ontstaan vullen we in met diverse kleuren, zodat het mengen weer helemaal geoefend wordt.
Een vrolijke avond waarin iedereen zijn eigen stijl en manier van schilderen kan toepassen.

Klik op de foto's voor een vergroting.

schildercursus schildercursus
schildercursus schildercursus zonnebloem met paars

Schilderen met boekbinderslijm en pipet
Voor de winterworkshops hebben we ontdekt hoe de deelnemers gedwongen worden om hun manier van schilderen aan te passen aan de verfsoort. Bij de vloeiende tempera komen hele andere vaardigheden aan het daglicht dan bij het olieverfschilderen. Vandaag gaan we verder met de acrylverf, en daar voegen we een vaste binderslijm aan toe.
Door het mengen van dit mengsel met water, ontstaat er een gietbare vloeistof die met pipet op het papier wordt gezet.
Van de cursisten vraagt het om inzicht te krijgen in de substantie en te gaan zien wanneer h et gaat lopen en hoe je dit kunt mengen, tegen elkaar aanzetten en kunt laten overvloeien.

Klik op de foto's voor een vergroting.


Schilderen en draadfiguurtjes

Vandaag schilderen de deelnemers met een kaartje. Het mengen van de kleuren is handiger met een penseel maar het opbrengen gebeurt met een pasjes, waarbij het onderwerp een landschap is. De plek van het landschap maakt niet uit, ook het thema is vrij. Terwijl ze bezig zijn meld ik dat er na de pauze een extra opdracht bij komt. Het is bijzonder om te merken dat ze, zonder dat ze weten wat de opdracht wordt, er al rekening mee houden.
Na de pauze komen de pipetjes weer tevoorschijn en een pooring medium. De zwarte acrylverf meng je met de pooring medium en op een proefpapiertje maak je draadfiguurtjes. Als dit lekker loopt, plaats je draadfiguurtjes in je schilderij. Het levert een leuk effect op.
Natuurlijk is het effect van zwart groot, hoe plaats je de figuurtjes toch levendig in het geheel, schaduwvan de figuurtjes en accenten in de voorgrond en achtergrond zorgen voor een geheel.

Klik op de foto's voor een vergroting.


 
 

Schilderen met temperaverf

Deze avond schilderen we met een andere verf dan gewoonlijk: temperaverf. Een verfsoort met een prachtig pigment, heel sterk en we hebben verschillende kleuren tot onze beschikking.
Het onderwerp is een huis, een woning, een hut of een andersoortig onderkomen. Onze huizen zijn belangrijk en we besteden er veel aandacht aan.
Wat als we ons huis mee zouden kunnen nemen, en kunnen plaatsen waar we willen, hoe ziet ons huis er dan uit, en onze omgeving?
Met het brede palet aan kleuren ontstaan er kleurrijke schilderijen en ook veel kleur in de omgeving van de omringende natuur.

Klik op de foto's voor een vergroting.


 
   

Schilderen met meel, gips, gesso en gel

Voor het nieuwe kunstwerk werken we twee avonden aan hetzelfde kunstwerk. Voor de ondergrond kiezen we een canvasboard van 40 x 50 cm en de eerste avond gaan we aan de slag met relief op de ondergrond. De mengsels die gemaakt kunnen worden geven ieder een ander effect, waarbij de gips in combinatie met de gel ook nog snel opdroogd. Gesso en de toepassing van meel duren wat langer, en kunnen de eerste avond niet bijgewerkt worden.
Door de mengsels heen kan ook een kleurtje worden gemengd. Na de eerste avond leggen we alles in het droogrek.
Op de tweede avond is de ondergrond van een mooie textuur voorzien en beschilderen we deze met acylverf.
De acrylverf op de meelplekken geeft een heel ander aanzien als de plekken met gips.

Klik op de foto's voor een vergroting.